Poważne skutki zwlekania z wymianą prawa jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

pojecia nie mam ja jua zmienie na gwarancji. w koncu pracuje w serwisie fakt ze vw ale i mamy w tym samym warsztacie skode to se zamowie.
    zreszta juz zmienilem w aucie radio i wahacze, czas na skrzynie
    w nastepne wakacje przywioze 3radia do oII 1 do fabi, 2 wahacze przednie do oII, polecam sie jak cos trzeba, moze cos sie zmajdzie. a ile kosztuj skrzynia to odpowiem jak zamowie.ok?
    ps. mam jeszcze 2 cd-ki do nowego passata, lewy tyl lampe do nowego polo i 2 do oII na tyl
    z malymi peknieciami na bialym szkle w literce C (nie paruja) zmienilem sobie na gwarancji.
    jesli moge w czyms pomoc to sie polecam.
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Kończy się wymiana papierowych praw jazdy na plastikowe. Rzecz dotyczy blisko 3,5-milionowej rzeszy kierowców. Chodzi o dokumenty wydane od 1 maja 1993 r. do 30 czerwca 1999 r. i po 1 lipca 1999 r.

Kierowca, który nie wymieni prawa jazdy w terminie, nie straci uprawnień do prowadzenia pojazdów. Nie może jednak posługiwać się starym dokumentem, bo już jest nieważny. Pilnować się muszą też kierowcy zawodowi. Brak nowego prawa jazdy może być dla pracodawcy powodem do zwolnienia.

„Nie przewidujemy żadnej specjalnej akcji - powiedział Marcin Szyndler z Komendy Głównej Policji, dodając, że brak nowego dokumentu wyjdzie na jaw przy każdej rutynowej kontroli. Kierowca zapłaci mandat 50-złotowy, straci nieważne już prawo jazdy (zabierze mu je policjant) i dostanie pokwitowanie (ważne najwyżej siedem dni).

Kolejną niespodzianką dla kierowcy bez nowego dokumentu może być odmowa odszkodowania z autocasco. O wszystkim decyduje treść umowy ubezpieczenia. Zwykle można w niej przeczytać o "uprawnieniach do kierowania pojazdem", które kierowca musi posiadać w czasie wypadku, aby mógł liczyć na odszkodowanie.

Z przeprowadzonej przez "Rzeczpospolitą" sondy wynika jednak, że umowy ubezpieczenia autocasco oferowane przez PZU, Uniqa i Filar dają im w takiej sytuacji prawo do odmowy odszkodowania. Wedle nich kierujący w czasie wypadku musi mieć ważne prawo jazdy.

„Zgodnie z § 8 ust. 3 pkt b ogólnych warunków ubezpieczenia autocasco: "Ubezpieczeniem nie są objęte szkody (...) powstałe podczas kierowania pojazdem przez właściciela lub upoważnionego kierowcę (...) bez ważnego dokumentu uprawniającego do kierowania pojazdem (...)" - mówi Michał Witkowski, rzecznik PZU. „Wyjątkowo wypłata odszkodowania jest możliwa, jeśli kierujący dołożył należytej staranności przy wymianie dokumentów, a do dnia wypadku nie uzyskał nowego prawa jazdy z przyczyn od siebie niezależnych. Decyzje w takich sprawach będą jednak podejmowane indywidualnie”.

Wydziały komunikacji mają 30 dni na wydanie nowego prawa jazdy. Od kilku dni w całej Polsce tworzą się kolejki. Do tej pory na nowy dokument czekało się średnio dwa tygodnie, teraz może to być znacznie dłużej. Wydziały komunikacji wydają teraz dziennie średnio po 30 tys. dokumentów.
    [samar.pl - link]
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• TDi-2002
      Ambiente
      • 2006
      • 108

no to mam przechlapane..... idę się grzecznie ustawić w poniedziałek do kolejeczki.... i znając moje szczęście czekają mnie dwa mozliwe warianty:

1. Będę przez 4 tygodnie jeździł środkami komunikacji publicznej, a skoda troche odpocznie,
      2. Skoda nie odpocznie, a mnie gdzieś w waszawie złapie policja ze starym prawem jazdy (tu muszę dodać, że od kilku lat mnie nie kontrolowali).....

kurde, to jakis bezsens... na dodatek cała wymiana kosztuje pół baku (jakies 80 zł)

Komentarz

• Lukasso
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 611

TDi-2002, nie pękaj, ja sprawe załatwiłem na początku czerwca w 15 minut, na prawko czekałem niecały tydzień, może i Tobie się uda :-), a data wydania mojego to : 06.06.2006 :twisted: , urząd Warszawa Włochy,

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez TDi-2002
          no to mam przechlapane.....
          trzeba bylo czytac "forum news" :diabelski_usmiech
          bylo juz ze 2 razy :!: :!: :!:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• TDi-2002
            Ambiente
            • 2006
            • 108

wiem, że było..... za każdym razem obiecałem sobie, że jutro załatwię.... :roll:

A tak będę musiał załozyć nowy wątek na forum i codziennie pytać, czy którys z forumowiczów bedize miał ochotę podrzucić mnie tu i tam... hehe :wink:

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Dzis w radiu straszyli ze policja moze nalozyc mandat nawet 1000zl :lol: odrazu pol miliona niech naloza, ci dziennikarze sa jacys nienormalni. Maksymalny mandat za brak uprawnien i dokumentow to 200zl, a w artykule pisze ze za brak dokumentu to 50zl
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

Zamieszczone przez Lukasso
                a prawko czekałem niecały tydzień, może i Tobie się uda :-)
                warszawa srodmiescie - 3 dni robocze (mialo byc po 5 ale juz 3 dnia zadzwonil mily Pan ze juz jest do odbioru
                generalnie ten wydzial UM Warszawa zaskakuje mnie niesamowicie na plus. (np. rejestracja pojazdu przez internet - rzeczywiscie dziala - 2 auta tak rejestrowalem)

[ Dodano: Sob 24 Cze, 06 15:08 ]
                Zamieszczone przez Maicroft
                Maksymalny mandat za brak uprawnien i dokumentow to 200zl
                maksymalny mandat za brak uprawnien to 500pln i 0 pkt karnych
                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• TDi-2002
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 108

warszawa śwódmieście, to ten vis a vis sądów????? bo tam się w poniedziałek wybieram,.....

Komentarz

Pracuję...